perjantai 2. lokakuuta 2015

Viralliset lonkka- ja kyynärtulokset

Vihdoin on jalostustietojärjestelmässäkin nähtävillä Goran terveystulokset.
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI14571%2F14&R=327

Lonkat B/B ja kyynärät 0/0, eli parempaan suuntaan muuttuivat kennelliitossa, kuin mitä Pelle arvioi (B/C).

Tiedän, että ruudun takana on heitäkin joille nämä em. kirjaimet ja numerot eivät sano juuri mitään joten avataan niitä piikuriikkisen ja pintapuolisesti.

Lonkkien kuvaamisella tutkitaan lonkkanivelen kasvuhäiriötä "lonkkavikaa" eli lonkkanivel dysplasiaa joka on koirien yleisin tuki-ja liikuntaelinten kasvuhäiriö. Lonkkanivel dysplasiassa reisiluun pää ja lonkkamalja eivät "sovi yhteen". Kyse on perinnöllisestä sairaudesta, joka ei tietenkään automaattisesti tarkoita, että  sairaat koirat saisivat vain sairaita jälkeläisiä ja terveiden koirien pennut olisivat automaattisesti terveitä. Siitä kuinka paljon ruokinta ja  liikunta vaikuttavat "lonkkavian" syntyyn, on paljon erilaisia tutkimustuloksia, mielipiteitä ja kuvitelmia, enkä lähde siihen tässä nyt puuttumaan... 
Arvostelu asteikko on A-E, jossa A on terve/ ei muutoksia ja E taas selvästi dysplastinen lonkka. Goran B tarkoittaa lähes normaalia/rajatapausta, jossa reisiluun pää ja lonkkamaljat ovat hiukan epäyhdenmukaiset.

Kyynäreitä kuvatessa taas tutkitaan kyynärnivelen kasvuhäiriötä (eli ED, englanniksi elbow dysplasia), joka on varsinkin isojen ja jättikoirien yleisin ontumisen aiheuttaja. Tässäkin sairaudessa  nivelpinnat ovat epäyhdenmukaiset. ED:ssä arvosteluasteikko on 0-3, jossa 0 on luonnollisesti terve ja 3:sen kyynäreessä on voimakkaat muutokset. Kyse on tässäkin perinnöllisestä sairaudesta, jonka syntyyn ei nykytutkimuksen mukaan voi ympäristötekijöillä juurikaan vaikuttaa, mutta oireiden ilmenemiseen voi. Nivelrikkoinen kyynärnivel invalidisoi koiran yleensä pahemmin kuin nivelrikkoinen lonkka, koska koira kantaa noin 60% painostaan etuosallaan.Goralla, siis kaikki kunnossa. Vielä olisi tarkoitus kuvauttaa ainakin selkä, mutta se menee ensi vuoden puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti